2015 m. sausio 22 d.

CentOS

CentOS – Red Hat Enterprise Linux (RHEL) klonas. CentOS yra abreviatūra iš angliškų žodžių: Community Enterprise Operating System“, kuriais pabrėžiamas projekto siekis sukurti laisvą bendruomenės plėtojamą verslo klasės distribuciją. CentOS projektas įkurtas 2003 m. kaip bendruomenės palaikomas ir remiamas. Nuo 2014 metų CentOS projektas ir Red Hat kompanija susijungė, bet CentOS distribucija išliko nepriklausoma nuo RHEL. Perėmusi CentOS nuosavybės teises, šį projektą dabar dalinai plėtoja ir remia pati Red Hat kompanija, iš kurios produkto ir klonuojama CentOS distribucija.

Red Hat kompanija siekdama apriboti savo komercinės RHEL distribucijos nemokamą platinimą pasinaudoja griežtais prekinio ženklo įstatymais, tačiau būdama atvirojo kodo dalis pateikia RHEL išeities kodą viešai. Iš išeities kodo pašalinus mokamus komponentus (kaip Red Hat prekinį ženklą), galima sukurti RHEL kloną. Vienas iš tokių ir yra CentOS distribucija, siekianti pilno funkcinio suderinamumo su RHEL (jų pamatai skiriasi tik „etikete“), o tai reiškia, kad CentOS paveldi pirminio produkto patikimumą su gerai išbandyta ir stabilia programine įranga. Kadangi abi pasižymi vienodomis savybėmis, toliau bus apžvelgti tik svariausi jų skirtumai.
CentOS pagrindinės versijos ir tarpiniai atnaujinimai (point releases) išleidžiami pagal RHEL distribucijos dinaminį grafiką, tačiau su nedideliu vėlinimu po naujos laidos. Pagrindinių ir tarpinių versijų numeracija sutampa su RHEL, tik CentOS prideda dar vieną skiltį (trečią dalį), kuri nurodo datą (pvz., versijos numeris 7.0-1406 parodo, kad CentOS sukurta iš RHEL 7.0 pirmos laidos, o 1406 nurodo išeities kodo datą, kurio pagrindu šis leidimas pastatytas – 2014 m. birželis).

Būdama RHEL klonu, CentOS turi vieną ilgiausių vadinamųjų gyvybės ciklų (palaikymą) tarp nekomercinių Linux distribucijų, net 10 metų: pirmus 5,5 metus suteikiamas pilnas palaikymas – programinės įrangos ir naujos techninės įrangos tvarkyklių atnaujinimai-pataisymai; kitus 4,5 metus numatyti tik saugumo pataisymai, o parama naujai aparatinei įrangai palaipsniui mažėja.

Nors RHEL klonai yra nemokami, jie iš Red Hat kompanijos negauna jokių komercinių paslaugų bei neturi tiek daug sertifikuotos programinės ir aparatinės įrangos kaip pirminis produktas*. CentOS projektas plėtojamas savanorių bendruomenės, todėl jo techninė pagalba yra nemokama, kuri suteikiama per diskusijų svetaines, el. pašto konferencijas ar IRC pokalbių kambarius.
* Jei sertifikuotos aparatinės ar programinės įrangos pardavėjas laiduoja, jog jo produktas puikiai suderinamas su RHEL, tai naudojant RHEL ir iškilus nesuderinamumo problemoms, jas įsipareigoja pašalinti. Visgi jei sistema naudos vieną iš RHEL klonų, pardavėjas neatsako už nesklandumus, net jei klonas turi 100 proc. suderinamumą su RHEL sistema.

CentOS negali naudotis Red Hat Network paslaugomis, tam reikia užsiregistruoti su autentišku RHEL sistemoms išduotu kodu. Dėl to CentOS iš Red Hat kompanijos tiesiogiai negauna jokių atnaujinimų ir programų paketų iš jos interneto saugyklų (repositories). Tam CentOS projektas plėtoja savo programinės įrangos paketų saugyklas internete, iš kurių nemokamai tiekia atnaujinimus.

CentOS 7.0 su GNOME 3 (Classic Mode) darbalaukio aplinka

Nors CentOS distribucija yra klonas, siekiantis pilno funkcinio suderinamumo su RHEL, projektas papildomai plėtoja ir naujesnės programinės įrangos paketų interneto saugyklą – SCL (Software Collections), kurioje programų versijos būna naujesnės nei RHEL. SCL saugykloje esantys paketai nepakeičia numatytųjų CentOS programų (paveldėtų iš RHEL), jie įrašomi atskirai į /opt katalogą ir pasirinktinai įjungiami kiekvienai programai su pagalbiniu įrankiu scl. Iš tiesų, visos programų paketų saugyklos, kurių turinys gali pažeisti suderinamumą su RHEL distribucija, yra išjungtos pagal nutylėjimą.

Architektūros palaikymas žymiai siauresnis nei RHEL. Naujausia CentOS 7 versija (kuri pasirodė prieš pusmetį) dabar oficialiai palaiko vos vieną procesorių architektūrą – x86-64, vis dėlto yra dedamos pastangos išleisti palaikymą ir i386, ARM, PowerPC architektūroms.

Nepaisant to, kad CentOS plėtojamas savanorių, ji įgijo gerą reputaciją būdama labai patikima nemokama alternatyva, monetarinę kainą turinčioms Linux serverių distribucijoms. CentOS taip pat tinkama naudoti verslo stalo/darbo/nešiojamuose kompiuteriuose, kur patikimumas, stabilumas ir ilgalaikis palaikymas svarbiau už poreikį turėti pačią naujausią programinę įrangą.

Remiantis w3tech.com duomenimis, 2010 metais CentOS aplenkė Debian distribuciją ir buvo populiariausias žiniatinklio serveris. Abiejų distribucijų rinkos dalis tuo metu buvo po 30 proc. Vis dėlto po metų Debian atsikovojo savo pozicijas ir šiandien (2014 m.) yra žiniatinklio serverių lyderis, turėdamas 32 proc. rinkos dalies. Tuo tarpu CentOS rinkos dalis sumažėjo iki 21 proc., nusileisdamas ir Ubuntu platformai, kuriai priklauso 24 proc. rinkos dalies tarp žiniatinklio serverių.



Linux distribucijų apžvalgos turinys su nuorodomis pateiktas apačioje:


 • Įvadas


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą