2015 m. sausio 18 d.

openSUSE

SUSE kompanija viena seniausių komercinių Linux distribucijų plėtotoja, įkurta Vokietijoje 1992 metais kaip konsultacinė įmonė, tiekianti įvairią techninę pagalbą Unix tipo sistemoms. SUSE yra akronimas, sudarytas iš pirminio įmonės pavadinimo „Software und System-Entwicklung“ (išvertus reiškia „Programinės įrangos ir sistemų plėtojimas“). Iš pradžių SUSE platino redaguotą ir papildytą Slackware distribuciją su labai kokybiška dokumentacija bei siūlė techninio palaikymo paslaugas. Netrukus, 1996 metais, SUSE sukūrė savo Linux distribuciją – S.u.S.E Linux. Šiandien SUSE turi daugiau Red Hat Linux distribucijos savybių (RPM paketai ir failų sistemos struktūra), negu Slackware ar Jurix, kurios buvo atspirties taškas šios kompanijos produktams ir paslaugoms iki 1998 metų.

SUSE kompaniją 2003 m. įsigijo Novell, kuri 2005 metais nusprendė reformuoti SUSE distribucijų vystymą atveriant SUSE Linux plėtojimą už kompanijos ribų. Tam ji įkūrė openSUSE projektą, kuris atsakingas už openSUSE sistemos komponentų plėtojimą ir priežiūrą. Nors SUSE yra verslo įmonė, pati SUSE Linux distribucija visada buvo atviro kodo dalis, tik visas plėtojimo darbas buvo atliekamas SUSE kompanijos ribose. Tuo tarpu openSUSE projektas plėtojimo procesą atvėrė bendruomenei. Netrukus asmeniniams kompiuteriams skirtos „SuSE Linux Personal“ distribucijos vystymas buvo nutrauktas, o „SuSE Linux Professional“ buvo pervadinta į „SUSE Linux“, kuri plėtojama bendruomenės ir remiama SUSE kompanijos. Galiausiai, norint aiškiai pabrėžti distribucijos atvirumą bei laisvumą, dar po metų „SUSE Linux“ pervadinta į „openSUSE“.

Po Novell pertvarkymo SUSE Linux distribucijos išskirtos į du prekinius ženklus – openSUSE ir SUSE Linux Enterprise. OpenSUSE yra nemokama, plėtojama bendruomenės ir remiama SUSE kompanijos. SUSE Linux Enterprise yra SUSE įmonės komercinis produktas (apie jį plačiau vėliau).

OpenSUSEavangardinė, atvira ir laisvai platinama Linux distribucija, kurią SUSE kompanija naudoja kaip bandymų stendą savo komerciniams produktams plėtoti. OpenSUSE apima kai kuriuos naujausius Linux technologijų sprendimus ir yra skirta asmeninio kompiuterio vartotojams, Linux entuziastams. Kita vertus, sistema yra pakankamai lanksti, ją galima paversti ir į pašto ar žiniatinklio serverį. Ją ypač lengva įdiegti ir naudoti nepatyrusiam Linux vartotojui. Dėl savo grafinės terpės įrankių serijos openSUSE sistema yra viena lengviausiai administruojamų tarp Linux distribucijų. OpenSUSE išsiskiria ir savo nupoliruotomis darbalaukio terpėmis (KDE ir GNOME), tačiau dėl to sistema gana „sunki“ kompiuterio resursų atžvilgiu. Taip pat openSUSE  turi puikią dokumentaciją ir draugišką savanorių bendruomenę pagalbos klausimais bei gali pasigirti didžiausiu sukompiliuotų programų paketų pasirinkimu tarp Linux distribucijų. Sistema numatyta kartu su FireFox, LibreOffice ir kitomis svarbiausiomis asmeninio kompiuterio programomis.

OpenSUSE 13.1 su KDE grafine darbalaukio aplinka

Kaip ir daugumoje Linux distribucijų, openSUSE diegimo metu vartotojas gali pasirinkti grafinę darbalaukio aplinką (KDE, GNOME, LXDE, Enlightenment 19, MATE ar Xfce) arba tradicinę komandinės eilutės sąsają. SUSE sistemoje rekomenduojama naudoti KDE arba GNOME darbalaukio aplinkas, siekiant didžiausio numatyto sistemos funkcionalumo ir produktyvumo (SUSE yra didžiausia KDE darbalaukio aplinkos propaguotoja ir plėtotoja).

OpenSUSE projektas plėtoja ir savo unikalius įrankius sistemos valdymui ir tvarkymui:
  • YaST valdymo centras – viskas viename, aukštos kokybės administracinis įrankis ir programų paketų tvarkyklė. YaST yra grafinės aplinkos įrankis, leidžiantis konfigūruoti beveik kiekvieną sistemos aspektą (nuo išvaizdos iki techninės įrangos).
  • AutoYaST – priemonė skirta sistemos diegimui automatizuoti (be vartotojo įsikišimo).
  • WebYaST – naršyklės pagrindu veikianti YaST  versija.
  • ZYpp – SUSE (ir jos pagrindu sukurtų distribucijų) programų paketų tvarkymo sistema-variklis, dirbantis su .RPM programų paketais, kurie yra Red Hat distribucijos kilmės. ZYpp yra profesionalus įrankis, kuris labai efektyviai sprendžia programų paketų priklausomybes nuo kitų paketų, turi patogų valdymą iš komandinės eilutės sąsajos – Zypper, bei grafinės vartotojo sąsajos – YaST valdymo centras.
  • Open Build Service – atviro kodo distribucijos plėtojimo platforma, suteikianti patogius įrankius. Ji skatina programų plėtotojus rengti programų paketus kelioms Linux distribucijoms iš karto, supaprastindama visą programų pakavimo procesą.
  • Snapper – Vienas naujausių ir populiariausių openSUSE įrankių. Snapper išnaudoja naujos kartos failų sistemos Btrfs savybes ir įgalina vartotoją kurti failų sistemos momentines kopijas (snapshots) bei jas vėliau palyginti ir esant poreikiui sistemą gražinti į buvusį momentinį būvį (snapshot). Paprastai kalbant, Snapper leidžia sistemos vartotojams peržiūrėti senesnes failų versijas ir atgręžti jų pakeitimus.
OpenSUSE 13.2 KDE - YaSt valdymo centras

OpenSUSE projektas plėtoja keletą skirtingų openSUSE distribucijos atšakų:
  • openSUSE (stable) – stabili openSUSE distribucijos atšaka, rekomenduojama naujiems Linux vartotojams ar tiems kurie tiesiog nori stabilios sistemos.
  • openSUSE Factory – bandomoji, nuolatinio plėtojimo atšaka, iš kurios reguliariai imamos sistemos momentinės kopijos (snapshots) pagrindinei stabiliai openSUSE atšakai išgauti. Iš čia taip pat imami stabilizuotų naujausių programų (bleeding edge) paketai Tumbleweed atšakai.
  • openSUSE Tumbleweed – pusiau-tęstinio leidimo (rolling-release) modeliu vystoma versija, kurioje naujausios stabilios versijos paketai yra prieinami, kai tik jie stabilizuojami Factory atšakoje. Tumbleweed atšaka rekomenduojama Linux entuziastams ir įgudusiems vartotojams, nes tai nėra labai stabili sistema.
Paskutiniais, 2014 metais, openSUSE projekte įvyko nemažai pokyčių. Buvo pakeistas-optimizuotas openSUSE distribucijos vystymo procesas ir nuo liepos mėnesio Factory atšaka tapo nepriklausoma bei stabilesne distribucija-atšaka, pilnai plėtojama tęstinio leidimo (rolling-release) modeliu. Nuo gruodžio mėnesio Factory ir Tumbleweed atšakos buvo sujungtos į vieną, po Tumbleweed pavadinimu, kaip visiška tęstinio leidimo (rolling-release) modeliu vystoma versija. Tai turėtų padidinti openSUSE konkurencingumą tarp tęstinio leidimo distribucijų.

OpenSUSE turi ganėtinai trumpą plėtojimų ciklą, naujos versijos teoriškai pasirodo kas aštuonis mėnesius, o palaikymas nuo kritinių klaidų suteikiamas 18 mėnesių nuo versijos išleidimo. Apytiksliai kas ketvirta versija gauna papildomą 18 mėn. palaikymą Evergreen – bendruomenės pastangos prailginti sistemos palaikymą dar 18 mėn. pasibaigus reguliariajam palaikymui. OpenSUSE distribucija visiškai nemokama ir laisvai prieinama parsisiuntimui internetu nuo pat naujos versijos išleidimo pradžios (prieš openSUSE projektą, SUSE Linux nauja versija turėjo 2 mėn. delsą neapmokestintam parsisiuntimui internetu).
openSUSE distribucijos versijų leidimo ir palaikymo grafikas
šaltinis: wikipedia.org

Kaip ir reikėtų tikėtis iš avangardinės Linux distribucijos, openSUSE naudoja šiuo momentu moderniausią inicijavimo sistemą (init system) Systemd. Daugumos Linux distribucijų perėjimas prie Systemd inicijavimo sistemos, vietoj Upstart sistemos, labiausiai įtakoja didesnis funkcionalumas ir atvirojo kodo programinės įrangos priklausomybės didėjimas nuo Systemd tarnybų.

OpenSUSE nutaikyta į namų vartotojų poreikius, todėl ši distribucija neturi plataus procesorių architektūros palaikymo. Oficialiai palaiko i586 ir x86_64 architektūras, o neoficialiai parc64 ir arm.

Šiandienis openSUSE projektas būtų dar sėkmingesnis, jei ne liūdnai pagarsėjęs sandoris tarp buvusios SUSE savininkės Novell ir Microsoft (siekiant abiejų kompanijų produktų didesnio suderinamumo), kuris suteikė Microsoft intelektinės nuosavybės teisių į Linux sistemas.  Tai sukėlė pasmerkimo bangą tarp daugybės Linux asmenybių-plėtotojų, kurie paskatino SUSE vartotojus pereiti prie kitos Linux distribucijos.



Linux distribucijų apžvalgos turinys su nuorodomis pateiktas apačioje:


 • Įvadas


3 komentarai:

  1. „snapshot“ galima versti kaip „momentinė kopija“, „momentinis būvis“, „momentinio būvio kopija“. žr. http://ims.mii.lt/EK%C5%BD/enciklo.html?word=momentin%EB%20kopija

    AtsakytiPanaikinti
  2. Factory ir Tumbleweed apjungiamos: https://news.opensuse.org/2014/10/24/tumbleweed-factory-rolling-releases-to-merge/

    AtsakytiPanaikinti