2015 m. sausio 16 d.

Linux Mint

Tai dar viena gimininga su Debian distribucija (išvestinė iš Ubuntu, o ši iš Debian), pasirodžiusi 2006 metais. Pagrindinis Linux Mint tikslas – būti modernia, lengvai valdoma, bet galinga operacine sistema asmeniniams kompiuteriams su įprastų i386 ir x86_64 procesorių architektūrų palaikymu. Mint plėtojama savanorių bendruomenės, todėl ji pati ir jos palaikymas yra nemokamas, o plėtotojai noriai atsižvelgia į vartotojų prašymus ir pasiūlymus vystant Linux Mint distribuciją bei juos greit įgyvendina.

Interneto svetainės www.distrowatch.com duomenimis*, Linux Mint ypač išpopuliarėjo ir tapo populiariausia Linux distribucija (tarp asmeninių kompiuterių) nuo 2011 metų, kai Ubuntu pradėjo naudoti savo plėtojamą, prieštaringai vertinamą, grafinę darbalaukio aplinką Unity kaip numatytąją (tuo tarpu Mint išlaikė tradicinę darbalaukio terpę); kita vertus, Mint nuo pat pradžios (2006 m.) buvo sėkminga distribucija, vos po metų užkopę į šeštą, o po dviejų į trečią poziciją distrowatch.com interneto svetainės populiariausių distribucijų sąraše.
Linux distribucijų rinkos dalies pokytis per 10 metų.
šaltinis: distrowatch.com
* Pastebėtina, jog distrowatch.com duomenų tikslumas ginčytinas.

Skirtingai nuo Ubuntu, Mint sistema numatyta kartu su tradicine Windows tipo atmosfera: Cinnamon ir MATE darbalaukio aplinkomis (pasirinktinai); kurios beje kaip ir Unity sukurtos GNOME pagrindu. Cinnamon darbalaukio aplinka sukurta Mint sistemos plėtotojų specialiai Linux Mint distribucijai. Cinnamon yra moderni, intuityvi grafinė vartotojo terpė atvira naujovėms, tačiau sauganti tradicinius darbalaukio elementus. MATE darbalaukio aplinka sukurta GNOME 2, nebepalaikomos versijos, grafinės darbalaukio aplinkos pagrindu, siekiant išlaikyti tradicines jos darbalaukio ypatybes, nuo kurių smarkiai nukrypo naujoji GNOME 3 grafinė darbalaukio aplinka.

Linux Mint 17 su Cinnamon 2.2 darbalaukio aplinka

Linux Mint viena iš sparčiausių ir „draugiškiausių“ operacinių sistemų (naujiems Linux vartotojams) tarp kitų  Linux distribucijų. Jos instaliavimas ir darbalaukio valdymo sistema pritaikyta neįgudusio Linux vartotojo patogumui, tam užtikrinti Mint plėtotojai sukūrė eilę savo grafinės aplinkos įrankių (minty tools) kaip mintDesktop, mintMenu, mintInstall, mintUpdate, mintDrivers ir kt., kurie gerokai patobulino grafinės aplinkos valdymo sistemas. Kadangi Linux Mint naudoja Ubuntu/Debian programų paketų tvarkymo sistemą, Mint prie visko dar paveldi ir platų sukompiliuotų programų paketų pasirinkimą interneto saugyklose (repositories) ar .deb formatu.

Linux Mint 17 – Update Manager (mintUpdate)

Kaip ir Ubuntu, Linux Mint pateikiama kartu su standartinėmis asmeninio kompiuterio programomis kaip interneto naršyklė, pašto tarnyba bei rašyklė ir skaičiuoklė, bet skirtingai negu Ubuntu ar Fedora (bei dalis kitų populiarių Linux distribucijų), Mint distribucija nesilaiko tik laisvosios ir atvirosios programinės įrangos plėtojimo politikos, todėl tiekiama su geresniu multimedijos palaikymu, įskaitant patentuotą programinę įrangą Adobe Flash ir kitus patentuotus garso ir vaizdo kodekus, bei patentuotomis techninės įrangos tvarkyklėmis (kas labai padidina Mint suderinamumą).

Linux Mint 17 – Driver Manager (mintDrivers)

Yra keletas skirtingų Linux Mint distribucijos versijų:
  • OEM – skirta kompiuterinės įrangos gamintojams;
  • No Codecs – Mint distribucija be patentuotos programinės įrangos, skirta verslo įmonėms;
  • Linux Mint Debian Edition (LMDE) – skirtingai nuo Linux Mint, sukurta tiesiogiai Debian distribucijos pagrindu (Testing atšakos) ir suteikia tas pačias funkcijas, išvaizdą ir pojūtį kaip Ubuntu pagrindu leidžiama versija. LMDE plėtojimas nesurištas su Ubuntu distribucija, kurios naujos versijos leidžiami kas 6 mėnesius. LMDE leidžiami atnaujinimai periodiški, bet nepastovūs, sudaryti iš Debian distribucijos (Testing atšakos).

Naujos Linux Mint versijos išleidžiamos du kartus per metus, maždaug mėnesis po Ubuntu naujos versijos išleidimo, kadangi Mint savo naują distribuciją stato tiesiogiai naujos Ubuntu versijos pagrindu (dėl didesnio suderinamumo su Ubuntu sistema). Ankstesnės versijos palaikymas baigiasi netrukus po naujos versijos pasirodymo. Taipogi yra ir ilgalaikį palaikymą turinčios versijos LTS (angl. Long Term Support), išleidžiamos kas 2 metus; jos turi net 5 metų palaikymą.



Linux distribucijų apžvalgos turinys su nuorodomis pateiktas apačioje:


 • Įvadas


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą