2015 m. sausio 19 d.

SUSE Linux Enterprise

Po Novell kompanijos pertvarkymo 2005 metais SUSE Linux distribucijos išskirtos į du prekinius ženklus – openSUSE ir SUSE Linux Enterprise. Apie OpenSUSE jau buvo rašyta, tai nemokama laisvai platinama Linux distribucija, plėtojama savanorių bendruomenės ir remiama SUSE kompanijos bei keleto kitų šalių (kompanijų ir asmenų).


SUSE Linux Enterprise (Desktop ir Server) yra SUSE kompanijos komercinis, gerai išbandytas ir sertifikuotas atviro kodo produktas, skirtas verslo įmonėmis. SUSE naudojasi gerai išbandytais paketais iš openSUSE Linux projekto kaip pagrindu kuriant Enterprise distribuciją (ji turi mažiau sukompiliuotų programų paketų už openSUSE, ir jie labiau orientuoti verslui, nei namų vartotojui).

Skirtingai nuo openSUSE, naujos SUSE Linux Enterprise versijos išleidžiamos daug rečiau, o tai leidžia pasiūlyti efektyvesnį distribucijų palaikymą. Naujos pagrindinės versijos išleidžiamos kas 24–36 mėnesius, tuo tarpu jų pataisoms kas 9–18 mėn. išleidžiami mažesni atnaujinimai (service packs). Kadangi Enterprise distribucijos skirtos verslo įmonėms, jos turi ilgesnį palaikymo ciklą (7 metus, kurį galima pratęsti iki 10 metų), tai garantuoja stabilumą, techninį palaikymą, taip pat suteikia sertifikavimą iš nepriklausomų techninės ir programinės įrangos tiekėjų. SUSE Enterprise Linux yra sertifikuota įvairioms verslo įmonėse naudojamoms taikomosioms programoms ir kitokiems specializuotiems komercinių įmonių sprendimams.

Yra dvi SUSE Enterprise Linux distribucijos - SUSE Linux Enterprise Server (SLES) ir SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED). Pirmoji skirta serverių sprendimams, o antroji stalo/darbo kompiuteriams. Kadangi SUSE Linux Enterprise yra openSUSE išvestinė, ji paveldi paketų tvarkyklę ZYpp, inicijavimo sistemą Systemd, įrankius YaST, Zypper, Snapper bei daug kitų savybių.

SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED)

Linux asmeniniuose ir darbo kompiuteriuose įsitvirtinti bando seniai, pirmiausiai ji stengėsi patenkinti grafikos (CAD), elektronikos (EDA) ir programinės įrangos kūrėjų poreikius bei specializuotų sistemų sprendimus (duomenų įvedimo darbo stotys, e. kioskai, ir pan.).
Nuo SLED 10 tuometinė savininkė Novell padidino dėmesį į biuro darbuotojų poreikius ir nutarė juos patenkinti, pateikdama SLED kaip konkurentą MS Windows. Tikslui pasiekti Novell išplėtojo SLED komponentus, siekiant puikaus suderinamumo su esamomis verslo infrastruktūromis kaip Microsoft Office failais, Microsoft Active Directory ir Microsoft Exchange Server sistemomis.
Į SLED įtraukta Evolution (palaiko Microsoft Exchange), Mozilla, Pidgin, F-spot, Banshee, LibreOffice ir daug kitų populiarių atviro kodo programų paketų kartu su patentuota programine įranga (Adobe Reader, RealPlayer, ir kt.).
Darbalaukio aplinką galima rinktis tarp KDE ir GNOME. Palaikoma procesorių architektūra nėra plati – i586, x86_64 ir PowerPC, bet to užtenka stalo ir nešiojamų kompiuterio poreikiams.

SUSE Linux Enterprise Desktop 11 su KDE darbalaukio aplinka


SUSE Linux Enterprise Server (SLES)

SLES sukurta serveriams, didiesiems kompiuteriams (mainframe) ir darbo stotims, puikiai susitvarko su dideliais krūviais ir turi gerą techninės įrangos tiekėjų palaikymą. SLES – atvira, plačiai pritaikoma sistema, kuri tiekiama kartu su Xen, KVM ir QEMU virtualizacijos platformų palaikymu.
Taip pat turi gerą suderinamumą su Windows ir kitomis platformomis, o tai užtikrina saugius pamatus plataus spektro duomenų saugojimo ar kitokiems IT sprendimams.
Kaip ir Desktop versijoje, darbalaukio aplinką galima rinktis tarp KDE ir GNOME. Palaikoma procesorių architektūra apima populiariausius serverių sprendimus – i586, x86_64, ia64, ppc ir s390x.
Garsusis IBM firmos dirbtinis intelektas Watson sukurtas sistemoje su SLES distribucija.

SUSE Linux Enterprise Desktop 11 su GNOME darbalaukio aplinka



Linux distribucijų apžvalgos turinys su nuorodomis pateiktas apačioje:


 • Įvadas


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą